Kada sam prvi puta saznao za rad glazbenika Otmara Bindera, osim što sam želio čuti kako to zvuči, htio sam se i malo podrobnije, detaljnije upoznati sa svime oko ovog glazbenika, ali i njegovog benda nazvanog Otmar Binder Trio s kojim nam Otmar predstavlja BJ Colea & Christian Dozzlera. Iako je ovaj album snimljen 8. svibnja prošle godine, nisam želio da ga možda zaboravim i ne predstavim u BLUES CORNERu. Izdavačka kuća Jump River Records objavila ovaj album. Dakle, na redu je moj osvrt na album Boogie Woogie Turn Around – Otmar Binder Tria feat. BJ Cole & Christian Dozzler.Činjenica je da sam za ovaj band, za ovog glazbenika i njegov album saznao slučajno, odnosno bolje napisati kada je sve to došlo na red u svemu što objavljuje …. I bilo mi je najprije čudno , ali potom i nije …jer kao i o svemu od onoga što nam je blizu i dostupno, mi saznajemo preko onih medija i Internet portala, koji su na drugom kraju Svijeta. Otmar Binder dolazi iz susjedne nam Austrije, točnije iz Beča. A njegova priča započinje kao i mnoge slične … glazbu upoznaje uz oca, počinje se u ranoj mladosti baviti njome. Osniva svoj prvi band, kojeg su nazvali Mojo Blues Band i nekako nakon 1978. godine počinje to njegovo snažnije traženje u glazbi u kojoj Otomar otkriva svoje afinitete prema različitim glazbenim stilovima. Sve to zapravo je i neka snažnija podloga priči, koja se zove ‚good-old boogie-woogie‘ uskrsnuće, odnosno permanentno uživanje u prezentaciji ali i slušanju ove glazbe. To je ona glazba koju su davno izvodili Albert Ammons, Pete Johnson i Meade Lux Lewis. Ako to netko sada smatra jazzom o.k.Osobno, više volim koristiti određenje glazbenog stila kao boogie-woogie. Mogu to malo i pobliže elaborirati, naime…. boogie-woogie je posebni stil sviranja klavira afro-amerikanaca, koji je iznenada postao popularan kasnih tridesetih i ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća. Mogli smo ga slušati u bezbroj kombinacija, od jednog do udruženih tri i više klavira. Mogli smo ga čuti u kombinacija sa gitarom i klavirom, sa usnom harmonikom i klavirom. Isto tako mogli smo ga čuti u izvođenju big bandova, tragove, ali i izvrsne kompozicije nalazimo u country i western glazbi, u ritam i bluesu pa čak i gospelu. No pravi počeci ovog glazbenog stila protežu se još dalje u prošlost i mnogi uvaženi autori spominju rano razdoblje 1870.godine i nastanak ovog glazbenog stila vežu uz područje Piney Woods of Northeast Texasa. E sad, to područje pokriva površinu od 140,900 četvornih kilometara, a koje obuhvaća područja: istočnog Teksasa, sjeverozapadne Louisiane, južno zapadnog Arkansasa i južno istočnog kuta Oklahome. Iz tog velikog područja rodio se ovaj jedinstveni glazbeni izričaj, koji se proširio ponajprije Amerikom a tek kasnije prodro je i dalje.

Moram priznati da kada sam dobio ovaj album i nakon prvih petnaestak preslušavanja, shvatio sam; ovo je bolje ne opisivati. Zašto? Iz razloga što se ovdje radi o albumu, koji bi mogao imati dosta veliko značenje općenito u glazbi o kojoj, ovdje u ovom BLUES CORNERu puno govorimo. Možda mnogima neće biti jasno zašto? Ali, ovdje je riječ o jednom snažnom i nadasve kvalitetnom testamentu ovog jedinstvenog glazbenog stila. Njega danas, samo rijetki razumiju ili žele razumjeti a zapravo samo se treba prepustiti i sve ostalo će učiniti zapravo on sam.

 

Neke od najpoznatijih boogie – woogie Chicago klavijaturista već sam istaknuo njima svakako još moram pridružiti i ‚Cripple‘ Clarence Loftona a tu su još ivelikani ovog blues stila iz St. Louisa kao što su: Henry Brown i Speckled Red. U njihovom ozračju i značaju zapravo moramo promatrati i slušati ovaj album. Naime, Otmar Binder Trio feat. BJ Cole & Christian Dozzler sviraju redom 17 snimljenih kompozicija od kojih doista nemam pravo izdvajati niti jednu od prve, prekrasne minijaturne bravure Southbound pa do zadnje opuštene, groovy skladbe Floyd’s Turn albumom se samo nižu, sami dragulji i briljanti. Otomar i društvo, kao da su nekim vremenskim strojem zaustavljeni u prošlosti i potom malo po malo, dozirajući nude nam ovakve blistave glazbene trenutke.

Otomar Binder – klavir
Alexander Lackner – bas
Michael Strasser – bubnjevi
BJ Cole – gitara
Christian Dozzler – klavir & harp
Oliver Gattringer – bubnjevi
Geri Schuller- orgulje

Uz pridružene im glazbenike Patricia Simpson – vokal i pjevački aranžmani, Steffi Paschke, Bernadette Graf – vokali, Hannes Oberwalder & Otomar Binder – gudački aranžmani, Judith Reiter – viola, Julia Pichler i Alexander Gheorghiu – violina,te Andi Steirer – udaraljke; snimili su album koji će oduševiti sve one, koji

vole ovaj glazbeni izričaj. Ono što svakako zapanjuje kada se preslušava ovaj album… je činjenica kako sve to zvuči tako svježe i nadahnuto. Ovi glazbenici prezentiraju svoju glazbu u najboljem svijetlu i raskoši prezentacijske forme.

Bio bih zločest da ne istaknem sjajnu svirku Christian Dozzler – klavir u pet kompozicija, te njegovu svirku usne harmonike, kojima je obilježio pjesme: Bluesprint, Travelin‘, Uphill i konačno, strašan gotovo robusni harp solo u jedinstvenoj Sugar Cane.

Ma, neka se nitko ne ljuti ali ovaj album usko gurati u jazz je možda ipak pitanje prepoznavanja materije. Osobno, nikako se ne mogu složiti niti pomiriti da netko tako površno može samo tako kategorizirati ovaj uistinu IZVRSTAN album. Nije, da ne volim, poštujem i slušam jazz…upravo suprotno i baš zato sam toliko rezigniran prema takvim paušalnim procjenama, ocjenama ili što god.

Otmar Binder Trio feat. BJ Cole & Christian Dozzler i njihov album Boogie Woogie Turn Around spada u ono što nazivamo ‚ boogie – woogie piano style‘. E sad, mogli bi polemizirati, ali ako znamo o čemu se radi onda problema ne bi smjelo biti.

Ako se promatra sama kvaliteta i inspirativnost albuma, vrlo brzo, već nakon samo nekoliko kompozicija uvidjeti ćete da se ovdje zapravo nema što sporiti.

Moja informiranost i upućenost kako u samog glazbenika, tako i u cijeli band odjednom postala je izuzetno visoka. Što i nije neko čudo, jer ako nas nešto interesira učiniti ćemo sve, kako bi došli do znanja i spoznaja. Otomar Binder je od meni potpuno nepoznatog glazbenika, do sada ga nisam imao prigode čuti, nti sam znao za njega, postao umjetnik uz čije djelo (album) provodim veliku većinu svog vremena. Njegovom albumu pridajem veliku važnost i značaj, jer ukoliko poznajete ovu materiju; onda, naprosto ne možete ignorirati ovakvo glazbeno djelo.

Vjerujem da će biti i onih, koji će kazati pa od kuda sada toliko vremena i prostora za jednog ne baš previše poznatog glazbenika. Baš zato, svojom kvalitetom i ponuđenim, snimljenim materijalima Otomar Binder to 100% zaslužuje.

Svih 17 kompozicija, koje su uvrštene na ovaj album jasno otkrivaju izuzetno snažan duh prošlih vremena. To vas mora fascinirati bez obzira koliko ste stari i koliko dobro poznajete blues i srodnu mu glazbu. Ovdje se ne može izdvojiti niti jedna skladba … sve su jednako važne, značajne, kvalitetne i ono što je najvažnije; one su uvijek jednako svježe i efektne. Pored toga očevidna je činjenica da su za snimanje korišteni različiti tonski studiji, no to nimalo nije utjecalo na uravnoteženu kvalitetu snimljenog materijala. Ima i onih koji Binderu zamjeraju to kočenje samog sebe u brzim, dinamičnim skladbama. Osobno, vjerujem da je to stvar ukusa a ovaj ponuđeni materijal u svakom slučaju spada u ono nešto, što jednostavno čovjeka mora povesti na izuzetno glazbeno putovanje, gdje će susresti brojne glazbene stilove od boogie-woogiea, preko country glazbe i jazzy tema do istinskih, tradicionalno determiniranih blues kompozicija .

Sve u svemu, ako želite više od 50 minuta uživati u istinsko vrijednoj glazbi bez imalo dvojbi, potražite ovaj album i sigurno nećete pogriješiti.

PREPORUKA:
Sve što mogu napisati kod ovakvih izdanja poput: Boogie Woogie Turn Around – Otmar Binder Trio feat. BJ Cole & Christian Dozzler trebalo bi izgledati nešto poput: ‚Svi Vi , koji poznajete ovakvu vrstu glazbene forme, jednostavno nemate o čemu razmišljati već krenite i osigurajte svoj primjerak ovog albuma i svako malo, pustite da duh davnih vremena učini svoje… a na Vama je da samo uživate.‘